tirsdag 10. august 2010

Glommastien

Nok en gang skulle Glommastien utforskes – denne gangen på den andre siden av elva. Glomma renner jo gjennom både Fredrikstad og Sarpsborg og deler disse byene i 2 på hver side av elva. Så da jeg bodde på Greåker, som ligger i Sarpsborg, grenset vi til Fredrikstad ved Rolvsøysund-bro, som går over Visterflod som igjen munner ut i Glomma. Var det innviklet å forstå. Så både Sarpsborg og Fredrikstad grenser til Glomma på samme side. Og det gjelder også for der jeg bor nå. Sellebakk/Skjærvika/Årum grenser til Sarpborg, men på den andre siden av Glomma. Derfor var det vanlig å si for oss den gangen jeg vokste opp på Greåker, at dem som kom fra Sellebakk/Årum/Torp (populært kalt østsida)….kom fra den “gærne sia av ælva!” Nå bor jeg sjøl på den “gærne sia av ælva” (eller “øssia”), og stor-trives med det :o)

Glommastien går rundt Glomma, og jeg er litt usikker på hvor lang den er alt i alt, men det er nok bortimot 3 mil….??

Glommastien: Stien går mellom Fredrikstad og Sarpsborg på begge sider av Glomma, gjennom verneverdig kulturlandskap med minner fra tidligere sagbruks-og tegelverks industri.
Glomma krysses i Fredrikstad med ferje mellom Gamlebyen og Cicignon på vestsiden. I Sarpsborg kan du krysse på to steder. Over Sandesunsbroa eller ved Sarpsfossen ved Hafslund. Glommastien er ca 30 km og går innom bl.annet Roald Amundsens Fødested ”Tomta” hvor du kan ta en liten stopp i bakken og ”gå” i hans fotspor!

Så….planen min var å finne et sted å parkere bilen og så ta beina fatt med Snorre, Dimma og kamera på slep. Det var ikke lett å finne den parkeringsplassen jeg hadde sett på en blogg, og det endte med at jeg kjørte fram og tilbake ned den ene smale veien etter den andre….UTEN å finne parkeringsplassen. Dermed måtte jeg ta til takke med løsning nummer to, å parkere nede ved Ombe-plast på Sellebakk. Hundene var nå blitt kjempe-utålmodige, og det var skrekkelig varmt! (Ikke i bilen, da, for der har jeg jo aircondition). For selvfølgelig fant jeg på dette prosjektet akkurat når det ble så varmt som det ikke har vært på flere dager – bortimot 26 grader i skyggen!

IMG_0017

Klin umulig å finne Glommastien! Her har jeg forvillet meg ned på kaia – et ganske så forlatt og litt skummelt område.

IMG_0013

Men jeg fikk knipset for det. Her ser dere Sannenunds-brua. Området her har vi alltid kalt “Pæddekommen.” Før lå det haugevis av båter på den andre siden av elva, deriblant “Bøttebåten,” som alltid hadde hengende mange bøtter i ulike varianter og med forskjellige farger i masta. Litt av et syn, skjønner dere. Jeg står her på Årum og ser over til Sannesund, som ligger i Særp. Bildet under er tatt nedover Glomma på Årum.

IMG_0014

Her kan dere se med egne øyer begge sider av Glomma. Venstre siden ligger i Fredrikstad og høyre siden ligger i Sarpborg. Og hvis dere kjører ca 2 minutter lenger ned på høyre siden forbi Sannesund, kommer dere til Greåker!!

IMG_0016

Vel, så fikk jeg sette meg i bilen å lete videre, og fikk omsider parkert nede ved Ombe-plast. Det er lett å finne Glommastien, for den er merket hele veien.

IMG_0018

Dessverre havnet jeg nå litt for langt ned til at jeg kunne se over til Greåker og Hannestad, der jeg er oppvokst og hvor min mor fortsatt bor, så det blir å rusle nedover og håpe på at turen blir fin for det. Egentlig ble jeg litt skuffet…..det hadde nok blitt en mye finere tur om jeg kunne ha gått oppover og fått stukket innom Roald Amundsens Minde, noe jeg har bestemt meg for at jeg skal gjøre i løpet av sensommer’n. Der er det nemlig omvisning på gården på søndager, så førstkommende søndag er jeg på plass!!

Med optimismen på høygir, iallefall fo Snorre og Dimma, tok vi fatt på stien som gikk nedover forbi trær og busker, busker og trær..hvor er vannet???

IMG_0029

Plutselig fikk både Dimma og Snorre øye på ælva…..JIPPIIII!!!

IMG_0030 IMG_0033 IMG_0023

Det er tydelig at Glomma inviterer ganske mange båteiere utpå tur, og den ene brygga etter den andre dukket opp full av  fortøyde båter, den ene båten flottere enn den andre….

IMG_0021

IMG_0046

IMG_0053

To glade og fornøyde islendere på tur…

IMG_0045

IMG_0075

Vi passerte nedlagte Narnte Teglverk, og selvfølgelig kan ikke folk la ting få stå i fred.

IMG_0065

Plutselig fikk vi øye på en sti som så veldig spennende ut, og eventyr-lystne som vi er, måtte vi jo utforske….

IMG_0082

IMG_0091

IMG_0090

IMG_0083

IMG_0084

IMG_0085

IMG_0086

IMG_0088

IMG_0089

Bildene taler vel for seg….en tragisk situasjon for en eller flere av Fredrikstad’s mange dårlig stilte – de med såkalt UFB (uten fast bopel).

Så dukket info om Narnte Bruk opp.

IMG_0093

Deretter kom vi til endeplassen for vår del denne gangen – Unger Fabrikker.

IMG_0094

IMG_0098

IMG_0113

IMG_0116

IMG_0099

Og da var det også godt å få tatt segt en liten hvil, fylle opp med væske i tørste hunde-kropper og pepsi til meg, før vi gikk tilbake igjen.

IMG_0120

Her kommer noen bilder fra tilbake-turen, samme vei…..

IMG_0111

IMG_0080

IMG_0075

IMG_0072

IMG_0071

IMG_0066

IMG_0063

IMG_0037 

IMG_0027 

IMG_0025 

Da er vi straks like ved der bilen vår står, og jeg tuller ikke når gradestokken på bilen viste 38 grader!!! Men den krøp nedover etter hvert som vi kjørte, heldigvis, og stoppet i overkant av 25 grader.

Takk for at du ble med oss på turen langs med Glomma!